Historie

Julen 1986 fik jeg mit første Technic sæt, og her begyndte min interesse at ændre sig fra hus-bygning til en mere teknisk interesse for konstruktioner, og derefter forsøge at opbygge dem i LEGO. Efter et par år var min samling af Technic sæt vokset, og det var nu muligt at bygge større konstruktioner.
Enhver Technic bygger med respekt for sig selv, forsøger at bygge en kran på et eller andet tidspunkt i 'karrieren'.

Min første mobilkran

Min første mobilkran

Jeg skulle selvfølgelig også forsøge at bygge en mobilkran, og det første rigtige forsøg kan ses her til højre. Jeg husker at min far hjalp mig med nogle dele af kranen, da han havde set lidt mere teknik, og derfor kunne komme med nogle ideer og facts fra virkeligheden. Kranen var ikke bygget til at ligne en bestemt mobilkran, ren og skær funktionel karakter. Den er opbygget med 4 aksler, de to bagerste trækker via differientaler en lille 1 cylindret motor. De 2 forreste aksler kan via forskellige tandhjulsudvekslinger dreje med forskellige vinkler.
På midten af kranen findes 2 støtteben der kan slås ud med håndsving. Selve armen er lavet med ét udskud der via wire kan trækkes ind og ud. Rejsningen af hovedarmen er pneumatisk, med de gamle enkeltvirkende stempler.


Andre kraner

Igennem tiden har jeg bygget mange forskellige konstruktioner, men fælles for dem alle er nok at det enten har været køretøjer eller kraner. Interessen for køretøjer må nok også tildeles min far, da han har været buschauffør i mange år, og jeg der har fået lov at se en masse teknik. I nogle år fik jeg lejlighed til at køre med min far til Rostock på endagsture. I Rostock findes også en Min første havnekran masse spændende at kigge på, specielt er der enormt mange havnekraner, der læsser og losser skibe og lastbiler. En havnekran blev da også en mulig LEGO konstruktion en dag. Resultatet kan ses på billedet her til venstre. Kranen er opbygget på en stor byggeplade for at give tilstrækkelig støtte, og drejekransen er opbygget på samme måde som drejekransen i gravemaskinen 8851 Krog og arme styres med manuelle spil på bagenden af kranen. En af fordelene ved denne type kran, og en af de lidt sværere udfordringer at bygge i LEGO, er at få spidsen af kranarmen til at bevæge sig vandret ind og ud, når hovedarmen rejses op og ned. Det lykkedes næsten og jeg havde meget sjov med at laste små lastbiler og skibe med containere.

En anden interessant type kran er de kraner der altid er at finde på byggepladser, tårnkraner. Hvis disse kraner ikke fandtes, er det ikke godt at vide hvor lang tid det ville taget at bygge bygninger. Tårnkranen sørger hele tiden for at levere materialer rundt til alle mand på pladsen, hvad enten det er nede i udgravninger eller på toppen af bygninger. Denne kran har selvfølgelig også strejfet min interesse og jeg konstruerede en tårnkran efter en lille SIKU model jeg en gang har fået af mine forældre. Min første tårnkran Tårnkranen er lavet så udlæggeren kan foldes sammen, og tårnet kan lægges forover vha. spil, wire og vægtklodser. Når kranen pakkes sammen og lægges ned, passer den på skammelen af den tilhørende 3 akslede trækker. På den måde kan kranen hurtigt flyttes og sættes op et andet sted. For at kunne klare en given last, er kranen udstyret med en forskydelig vægtklods i bunden.

Da digitalkameraet ikke var opfundet da jeg var lille, har jeg desværre ikke været så flink til at tage billeder af alle mine konstruktioner igennem årene. Det er lidt ærgerligt for det er sjovt at tænkte tilbage på alle de mange gode timer man har haft med LEGO.
Desværre er der mere og mere i ens hverdag der tager tid, så det er sjældent at der byder sig en lejlighed til at bygge et eller andet. Men byder lejligheden sig, er det rart at tage en lille pause fra den stressede hverdag...